Acest startup vrea să-ți tatueze pe craniu electrozi care-ți citesc mintea. La ce ajută această tehnologie inovatoare

de: Ozana Mazilu
02 03. 2021

Un startup crede că ascultarea undelor creierului tău ar putea dezvălui mistere medicale și ar putea chiar ajuta la conectarea minții la realitatea virtuală sau la jocurile video. Și are un plan neobișnuit de a avea acces la acest lucru. Iată la ce ajută această tehnologie.

Brain Scientific dezvoltă ceea ce numește „e-tatuaj” pe care îl poate implanta sub scalpul cuiva, cu un dispozitiv robot care arată ca un pistol de tatuaj convențional combinat cu o imprimantă 3D. E-tatuajul, care reprezintă o serie de electrozi minusculi, fiecare doar o fracțiune din mărimea unui fir de păr uman, este practic cusut sub piele printr-un mecanism pe care Baruch Goldstein, cofondator și președinte executiv al Brain Scientific, l-a explicat că funcționează la fel ca o mașină de cusut.

Odată ce este în poziție, e-tatuajul poate obține o citire clară a semnalelor tale neuronale în timp real, datorită unui dispozitiv microEEG extrem de compact care se fixează în spatele urechii. În acest moment, procesorul microEEG al Brain Scientific are dimensiunea unui timbre poștal, dar compania se așteaptă să facă o versiune și mai compactă pe măsură ce cercetarea și dezvoltarea tehnologiei grafenului progresează.

Aceste date s-ar putea dovedi de neprețuit pentru cercetătorii medicali, iar Goldstein a spus că intenționează ca tehnologia Brain Scientific să servească ca un fel de platformă de date EEG în timp real pentru medicii care doresc să studieze condițiile neurologice sau dezvoltatorii de tehnologie care construiesc interfețe creier-computer.

Această tehnologie ar putea salva vieți

Platforma ar putea fi, de asemenea, de neprețuit pentru oricine dorește să dezvolte experiențe de realitate virtuală sau jocuri care pot fi controlate de semnale neuronale sau pentru oricine dezvoltă electronică controlată de minte. Dar chiar acum, cea mai tangibilă utilizare a e-tatuajului pe care Brain Scientific o explorează este un studiu de date mare, cu privire la semnăturile neurologice ale convulsiilor epileptice.

Medicii s-au întrebat de multă vreme dacă există o stare pre-convulsivă în creier sau un fel de model neurologic distinct pe care creierul îl emite înainte de a începe o criză epileptică. O mulțime de echipe de cercetare au încercat și nu au reușit să găsească un model generalizabil în rândul mai multor pacienți. Dr. Erin Conrad, neurolog și specialist în epilepsie la facultatea de medicină a Universității din Pennsylvania, a declarat că până acum nimeni nu a spart codul.

Totuși, această tehnologie a e-tatuajului lui Brain Scientific ar putea face asta, deoarece ar oferi cercetătorilor acces la o comoară majoră de date neurologice în timp real pe durate lungi pe care nu le-ar putea capta într-un cadru de laborator.

„Încercăm să prezicem când se poate întâmpla o criză de epilepsie”, a declarat Goldstein pentru Futurism. „Este încă prematur să spunem care vor fi rezultatele, dar acestea sunt mai mult sau mai puțin obiectivele noastre: doar să prezicem când va avea loc criza, astfel încât să putem obține medicamente care ar putea să o prevină”.

E-tatuajul poate arăta semnele unei crize epileptice

Deoarece firele sunt atât de mici, nu interferează deloc cu creșterea părului, a explicat Goldstein. Se pot țese în jurul foliculilor de păr. Asta înseamnă că participanții la studiu sau oricine altcineva cu e-tatuajul încorporat sub piele își poate continua activitatea de zi cu zi fără probleme. Până în prezent, nimeni nu are tatuajul electronic, dar Goldstein a spus că compania lucrează pentru a efectua în curând studii clinice.

Nimeni nu știe dacă aceste semnale neurologice pre-convulsive chiar există, avertizează Conrad. Dar dacă da, ea spune că această tehnologie s-ar putea dovedi utilă în identificarea acestora și apoi în reperarea acestora așa cum se întâmplă în creierul pacienților cu epilepsie.

„Dacă am putea găsi aceste semne de avertizare în mod fiabil, acest lucru ar putea fi cu adevărat util”, a spus Conrad pentru Futurism. „Ai putea alerta pacientul cu privire la această afecțiune și atunci aceasta le-ar putea influența drastic îngrijirea. De exemplu, pacientul ar putea alege să ia o doză suplimentară dintr-un medicament convulsivant în acea zi sau să rămână acasă în acea zi”.

În plus față de e-tatuaj, Brain Scientific dezvoltă o bandă de grafen care poate fi imprimată pe capul cuiva ca un „tatuaj temporar”, a spus Goldstein, unde citește aceleași semnale neuronale prin piele.

E-tatuajul va dezvălui secretele creierului nostru

„Când vorbim despre imprimare, ceea ce ne imaginăm este mai degrabă un tatuaj temporar”, a spus Goldstein. „Nu este ca un tatuaj permanent pe care nu îl poți scoate”. „Nu este ca un cip din creierul tău”, a reiterat el.

Banda de grafen este mai puțin invazivă și poate fi spălată cu un solvent special, în loc să fie necesară îndepărtarea de către un medic. Însă Goldstein se așteaptă ca acesta să fie mult mai puțin util – mai ales pentru studiul pe termen lung al epilepsiei – decât e-tatuajul, doar pentru că nu va avea același nivel de acces la undele cerebrale ale utilizatorului.

Este mult prea devreme pentru a ghici ce se va întâmpla cu proiectul cercetării epilepsiei de la Brain Scientific. Dar, indiferent dacă există sau nu o stare pre-convulsivă în creier care așteaptă să fie descoperită, grămada masivă de date colectate de noul e-tatuaj va dezvălui cu siguranță ceva nou și neobișnuit despre ceea ce creierele noastre fac în mod constant în culise.